Mitä teen testituloksilla?

Sinulla on mahdollisuus päästä eroon ruokayliherkkyysoireista muuttamalla ruokailutottumuksiasi Food Detective™ -testin antamien tulosten avulla. Jos testissä esiintyi positiivisia reaktioita, se tarkoittaa, että elimistösi reagoi tiettyyn ruoka-aineeseen tuottamalla ruoka-ainekohtaisia IgG vasta-aineita. Reaktiot voivat olla lieviä, keskivaikeita tai vaikeita.

Suosittelemme karsimaan ruokavaliosta vähintään kolmeksi kuukaudeksi kaikki ruoka-aineet, joihin elimistö reagoi lievästi, keskivaikeasti tai vaikeasti.

Jos positiivisen reaktion aiheuttaneita ruoka-aineita on runsaasti, niistä luopuminen yhtä aikaa voi tuntua liian vaikealta. Siinä tapauksessa voi olla helpompaa toimia seuraavasti:

a) vältä ruoka-aineita, jotka aiheuttivat keskivaikeita tai vaikeita reaktioita, ja
b) vuorottele sellaisia ruokavalion ruoka-aineita, jotka aiheuttivat lieviä reaktioita.

Ruoka-aineiden vuorottelu tarkoittaa sitä, että niitä saa syödä enintään neljän päivän välein.

Jos vuorottelet esimerkiksi vehnää, voit syödä vehnäleipää ensimmäisenä päivänä, kaurakeksejä toisena päivänä, maissileipää kolmantena päivänä, ruisleipää neljäntenä päivänä, pastaa viidentenä päivänä ja niin edelleen.

Ruokavaliota muutettaessa on tärkeää pitää huolta kaikkien tarpeellisten ravintoaineiden saannista. Suosittelemmekin ravintsemusasiantuntijan konsultointia ruokavalion suunnittelussa.

Vaikka tiettyjen ruoka-aineiden karsiminen voi olla vaikeaa, niitä pitää välttää sinnikkäästi. Korvaa haitalliset ruoka-aineet muilla ruoka-aineilla. Uusien ruokien kokeilu voi vähentää tarvetta syödä haitallisia ruoka-aineita, jolloin syöminen on entistä mukavampaa.

Useimmiten oireet häviävät kuukauden tai enintään kolmen kuukauden kuluessa ruoka-aineen poistamisesta ruokavaliosta., jonka jälkeen voit halutessasi palauttaa haitallisia ruoka-aineita ruokavalioosi. Ruoka-aineita palautetaan vaiheittain. Palauta vain yksi ruoka-aine kerrallaan ja tarkkaile oireita viiden päivän ajan. Jos oireet palaavat, ruoka-ainetta on vältettävä vielä pari kuukautta. Jos oireet eivät palaa, voit palauttaa ruoka-aineen ruokavalioosi. Sitten voit palauttaa ruokavalioon toisen ruoka-aineen ja tarkkailla jälleen oireita viiden päivän ajan ja niin edelleen.

Tarkempia tietoja testitulosten hyödyntämisestä ja terveellisestä ruokavaliosta löydät testikitin mukana toimitettavasta ravinto-oppaasta.