Ruokavalion muuttaminen

Ravinto ja terveys kulkevat käsi kädessä, ja ruokavalion muuttamiseen liittyy muutamia perussääntöjä. Jos muutat merkittävästi ruokavaliotasi, suosittelemme kääntymään ammattimaisen ravintoneuvojan puoleen.

  • Jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana tai käytät jotain lääkettä, on suositeltavaa neuvotella lääkärin, ravintofysiologin tai ravitsemusterapeutin kanssa, ennen kuin teet mitään muutoksia ruokavalioosi.
  • Suunnittele ja valmista ateriasi mahdollisuuksien mukaan etukäteen. Syöminen on helpompaa, kun keräät turvallisia ruoka-aineita sisältäviä reseptejä ja ostat ainekset etukäteen.
  • Tunne ruoka-aineet, joita voit syödä. Olet ehkä yliherkkä joillekin ruoka-aineille, mutta on silti olemassa monia ruoka-aineita, joita voit syödä vapaasti. Älä jää murehtimaan sitä, mitä et voi syödä, vaan keskity kaikkiin niihin hyviin ruokiin, joita voit syödä.
  • Kun poistat ruokavaliostasi jonkin ruoka-aineen, pyri korvaamaan se toisella saman ruoka-aineryhmän ruoka-aineella, joka ei aiheuta oireita.
  • Vältä myös sellaisia ruoka-aineita, jotka reagoivat negatiivisesti Food Detective™ -testissä, mutta joiden tiedät kuitenkin aiheuttavan oireita.
  • Tunnista, mitkä elintarvikkeet sisältävät haitallisia ruoka-aineita. Monet valmisateriat ja -kastikkeet sisältävät useita ainesosia, joita ei välttämättä osaisi yhdistää niihin. Pakkausmerkinnän lukeminen on siis aina tärkeää.
  • Terveellisen ja ravitsevan ruokavalion noudattaminen on erittäin tärkeää. Syömällä erilaisia ruokia saat monipuolisesti kaikkia ravintoaineita ja uusien ruokayliherkkyyksien riski vähenee.

Tarkempia tietoja testitulosten hyödyntämisestä ja terveellisestä ruokavaliostaa löydät testikitin mukana toimitettavasta ravinto-oppaasta.