Yleiset kysymykset

Q

Pitääkö kapillaariputki täyttää kokonaan verellä?

A

Kyllä. Jos et täytä putkea kokonaan, testireaktiot jäävät heikommiksi ja jotkin yliherkkyydet jäävät mahdollisesti kokonaan havaitsematta.

Q

Kuinka paljon verinäytettä tarvitaan testin suorittamiseksi?

A

50 mikrolitraa verta (täsmälleen kapillaatiputken tilavuus).

Q

En saa kerättyä riittävästi verta kapillaariputkeen, mitä teen?

A

Jos et jostain syystä saa kerättyä tarvittava määrää vertaa ja olet käyttänyt molemmat tuotepakkauksessa olevat lansetit, voit tilata lisää lansetteja ja putkia verkkokaupastamme. On tärkeää, että käsi josta näyte otetaan on lämmin, ja että olet hieronut pistettävää sormea juuri ennen näytteenottoa. Pyyhi sormesi antiseptisellä puuhkeellä ja anna kuivua. Pidä lansetti tiukasti sormea vasten niin, että neula läpäisee ihon helposti. Odota, että haavaan mudostuu selkeä veripisara. Voit puristaa sormeasi verentulon helpottamiseksi. Ottaessasi näytettä putkeen pidä huolta siitä, että putken toinen pää ei ole suljettu. Näytteenottaminen saattaa olla helpompaa perheenjäsenen tai ystävän avustuksella.

Q

Pitääkö näyte ottaa tiettyyn aikaan päivästä?

A

Ei, näytteen voi ottaa milloin tahansa.

Q

Haittaako, jos reaktioalustalla olevassa näytteessä on ilmakuplia?

A

Kyllä, ilmakuplat tulee poistaa hellästi kopauttamalla astiaa pöytää vasten.

Q

Mitä kontrollit tarkoittavat?

A

Jotta testin antamiin tuloksiin voi luottaa, positiivisen kontrollin tulee muuttua siniseksi ja negatiivisen kontrollin tulee jäädä valkoiseksi. Jos näin ei tapahdu, testi on pilaantunut tai testin tekovaiheessa on tehty virheitä.

Q

Pitääkö pulloissa olevat reagenssiliuokset käyttää kokonaan?

A

Reagensseja on pulloissa sen verran, että reaktioastian pohja mukaan lukien testialueet täyttyvät. Niin kauan kuin pohja täyttyy kunnolla ei ole väliä jääkö muutamia pisaroita regensseista käyttämättä. Pesunestettä saa jäädä jäljelle.

Q

Olen välttänyt ruoka-ainetta 3 kuukautta. Näkyykö tämä ruoka-aine testissä?

A

Ruoka-ainekohtaiset IgG vasta-aineet häviävät verestä joidenkin viikkojen kuluessa, jos tätä ruoka-ainetta vältetään. Näin ollen on epätodennäköistä, että testi löytää merkittäviä määriä näitä vasta-aineita. Jos haluta kokeilla kuinka siedät välttämääsi ruoka-ainetta, syö sitä päivittäin 5-7 päivän ajan ennen uuden testin tekemistä. Jos ruoka-aineen syönnin aloittamisen jälkeen koet oireita, voit olettaa olevasi edelleen yliherkkä ja jatkaa välttämisdieettiä. Huomioi, että oireet saattavat ilmetä vasta useiden päivien kuluttua.

Q

Vaikuttavatko lääkkeet tuloksiin?

A

Kaikenlaiset immuunitoimintaa häiritsevät aineet voivat vaikuttaa testituloksiin. Myös steroidit voivat vaikuttaa vasta-ainetuotantoon. Tarkempaa tietoa saat lääkäriltäsi.

Q

Miksi Food Detective ei testaa sokeria tai alkoholia?

A

Sokeri ja alkoholi ovat hiilihydraatteja. Toisin kuin ruokaproteiinit, hiilihydraatit eivät voi aiheuttaa vasta-aineiden tuotantoa elimistössä.

Q

Onko olemassa testiä tukevia tutkimuksia?

A

Kyllä, useat tutkimukset ovat osoittaneet IgG vasta-aineiden, ruokayliherkkyyksien sekä useiden kroonisten sairauksien välisen yhteyden. Jo vuonna 1998 suoritetussa riippumattomassa kokeessa seurattiin IgG-testituloksiin perustuneen välttämisdieetin vaikutusta yli 2000:n erilaisista terveysoireista kärsivän henkilön terveyteen. Kokeen tuloksena yli 70% koehenkilöistä ilmoitti oireidensa vähentyneen selkeästi välttämisdieetin myötä. Aihetta koskettelevia tutkimuksia on lukuisia. Löydät tutkimusluettelon tukisivuston osiosta Yliherkkyys-Tutkimukset.

Q

Testi näytti useita positiivisia reaktioita. Miten toimin seuraavaksi?

A

Lisätietoa testitulosten hyödyntämistä koskien löydät testin mukana toimitetusta oppaasta. Jos olet muuttamassa ruokavaliotasi merkittävästi, suosittelemme kääntymistä ammattitaitoisen ravitsemusneuvojan tai ravintoterapeutin puoleen.

Q

Pitääkö minun välttää positiivisen reaktion antaneita ruoka-aineita koko loppuelämäni?

A

Ei. Kun olet valttänyt näitä ruoka-aineita 3 kuukautta, voit ottaa ne vähitellen takaisin ruokavalioosi. Palauta ruoka-aineita yksi kerrallaan ja seuraa reaktioitasi vähintään 4 päivää ennen seuraavan ruoka-aineen palauttamista. Jos ruoka-aineen paluttamisesta ei koidu oireita, voit jatkaa sen syömistä satunnaisesti.

Jos ruoka-aineiden poistaminen ruokavaliostasi ei helpottanut oireitasi 3 kuukauden kuluessa on epätodennäköistä, että niiden syömisellä on vaikutusta terveyteesi. Tarkkaile tässäkin tapauksessa mahdollisia oireita paluttaessasi ruoka-aineita ruokavalioosi.

Q

Pitääkö minun poistaa reagoiva ruoka-aine ruokavaliostani kokonaan vai voinko edelleen nauttia sitä satunnaisesti?

A

Tehokkain tapa päästä eroon ruokayliherkkyyksistä ja niiden oireista on poistaa ruoka-aine kokonaan pois ruokavaliosta. Niin kauan kuin syöt vähänkin reagoivaa ruoka-ainetta, oireiden poistuminen on epätodennäköistä.

Q

Poistin eräitä ruoka-aineita ruokavaliostani ja voin nyt paljon huonommin kuin aikaisemmin. Onko tämä normaalia?

A

Pahoinvointi muutaman päivän ajan ruokavalion muuttamisen jälkeen on normaalia. Olon pitäisi kuitenkin helpottua viimeistää viikon tai kahden kuluessa.