Mitä on ruokayliherkkyys?

On tiedetty jo pitkään, että tietyt ruoka-aineet vaikuttavat niille yliherkkien henkilöiden fyysiseen terveyteen ja henkiseen hyvinvointiin. Tämä on yhä selvempää nykyisin, koska kulutamme paljon erilaisia teollisia valmisruokia.

Food Detective™ testaa ns. ei-allergisia ruokayliherkkyyksiä tai -intoleransseja. Ei-allergista ruokayliherkkyyttä ei tule sekoittaa allergiseen yliherkkyyteen. Siinä missä allergiset reaktiot ovat lähes välittömiä ja niiden aiheuttaja on usein helposti tunnistettavissa, ei-allergisen ruokayliherkkyyden oireet ilmenevät tavallisesti vasta tuntien tai päivien viiveellä haitallisen ruoka-aineen nauttimisesta. Ei-allergiset ruokayliherkkydet ovat huomattavasti allergioita yleisempiä mutta toisin kuin ruoka-aineallergia, ruokayliherkkyys ei yleensä ole hengenvaarallinen.

Vain muutamia prosentteja ihmisistä kärsii ruoka-aineallergioista, kun taas ruokayliherkkyydestä kärsivien määrän arvioidaan olevan jopa 45 prosenttia.

Ruokayliherkkyydellä tarkoitetaan yliherkkyysreaktiota, joka johtuu kehon immuunipuolustujärjestelmän reagoinnista tiettyihin ruoka-aineisiin. Ruoka-ainekohtaisten vasta-aineiden (joita kehon immuunijärjestelmä tuottaa) ja yliherkkyysoireiden yhteys onkin todettu monissa tutkimuksissa.

Ruokayliherkkyys aiheuttaa monenlaisia epämiellyttäviä oireita ja kroonisia häiriöitä. Oireet tulevat yleensä esiin jonkin ajan kuluttua kyseisen ruoka-aineen nauttimisesta, joten haitallisten ruoka-aineiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Oireet saattavat alkaa vasta kolmekin päivää haitallisen ruoka-aineen nauttimisen jälkeen ja ne voivat kestää viikkoja. Esimerkiksi maito tai leipä saattavat aiheuttaa nivelkipuja vasta kolmen päivän kuluttua. Ruoka-aineiden aiheuttamista yliherkkyysreaktioista kärsivä henkilö jääkin usein hoitamatta tai saa oireisiinsa tarpeetonta lääkitystä.

Oireet voivat olla seuraavanlaisia:

 • Hengitystiet
  nenän tukkoisuus, sivuontelon tulehdus ja astma.
 • Lihakset ja luusto
  niveltulehdus, nivelkivut, lihassärky ja voimattomuuden tunne.
 • Vatsa ja suolisto
  oksentelu, vatsan turpoaminen, kouristukset, ilmavaivat, nesteen kerääntyminen, pahoinvointi,ummetus, ripuli, painonhallintaongelmat ja koliikki.
 • Keskushermosto
  migreeni, päänsärky, kuulo-ongelmat, keskittymisvaikeudet, mielialan ja käytöksen muutokset, masennus, levottomuus, väsymys ja yliaktiivisuus.
 • Iho
  nokkosihottuma, atooppinen iho, rohtuminen, kutina ja muut ihottumat.

Monet ruokayliherkkyydet johtuvat siitä, että immuunijärjestelmä reagoi tarpeettomasti tiettyyn ruoka-aineeseen tai tiettyihin ruoka-aineisiin. Vaikka ruokayliherkkyyden syitä ei vielä täysin ymmärretä, huono ruoansulatus, dysbioosi (suoliston epätasapaino), kandidiaasi (hiivasieni), loiset, suolistoinfektiot, epätasapainoinen ruokavalio, alkoholin kulutus tai huumeiden ja lääkkeiden vaikutukset voivat vaikuttaa merkittävästi ruokayliherkkyyteen. Vasta-aineiden tuottaminen on yksi elimistön immuunijärjestelmän tapa reagoida sille haitallisiin aineisiin. Ruokayliherkkyyden syitä tutkittaessa kannattaakin tarkkailla ruoka-aineiden vasta-aineiden määrää veressä verikokeen avulla.

Oireet saadaan yleensä hallintaan, kun ongelmia aiheuttavat ruoka-aineet tunnistetaan ja poistetaan ruokavaliosta. Tunnistamisen ensimmäinen vaihe on Food Detective™ -testi. Vasta-aineiden määrän lisääntyminen veressä ei sinällään ole ongelmallista, mutta se auttaa tunnistamaan ruoka-aineet, jotka todennäköisesti aiheuttavat oireita. Jos testi osoittaa, että veressä on paljon tietyn ruoka-aineen vasta-aineita, kyseinen ruoka-aine pitäisi jättää kokonaan pois ruokavaliosta ainakin kolmeksi kuukaudeksi. Kun oireita ei enää ole, poistetut ruoka-aineet voidaan palauttaa ruokavalioon yksitellen, minkä jälkeen niiden vaikutuksia tarkkaillaan.

Lisätietoa ruokayliherkkyydestä voit löytää Iso-Britannian Allergiayhdistyksen asiaa käsittelevältä sivustolta http://www.foodintoleranceawareness.org/.