Yliherkkyys vai allergia?

Yliherkkyyden eri muotoja kuvailevat termit eivät ole vakiintuneita, minkä vuoksi yliherkkyyden eri muodot helposti sekoitetaan keskenään. Ruokayliherkkyydet voidaan jakaa allergisiin ja ei-allergisiin ruokayliherkkyyksiin. Food Detective™ -testin yhteydessä käytämme selvyyden vuoksi ei-allergisista ruoka-yliherkkyyksistä termiä ruokayliherkkyys ja allergisista ruokayliherkkyydestä termiä ruoka-allergia. Ei-allergisista ruokayliherkkyyksistä käytetään myös termiä ruokaintoleranssi. Testi ei kuitenkaan tutki esim. laktoosi-intoleranssia, minkä vuoksi termin käyttöä on tässä yhteydessä vältetty.

Keskeisin ero ruoka-allergian ja ruokayliherkkyyden välillä on reaktion ilmenemisnopeus. Perinteinen ruoka-allergia ilmenee tavallisesti nopeana ja selkeänä reaktiona tiettyyn ruoka-aineeseen. Ruokayliherkkyysreaktiot puolestaan ovat viivästyneitä ja oireet saattavat ilmetä vasta usean päivän päästä.

Yliherkkyysreaktiot aiheutuvat immuunipuolustusjärjestelmän toiminnasta vieraaksi kokemiaan aineita kohtaan. Allergisten reaktioiden synnyssä on keskeistä immuunipuolustusjärjestelmän tuottamien ruoka-ainekohtaisten IgE vasta-aineiden lisääntyminen elimistössä. Ruokayliherkkyys puolestaan yhdistetään ruoka-ainekohtaisten IgG vasta-aineiden lisääntymiseen veressä. IgE vasta-aineet katoavat verestä muutamissa päivissä reaktiivisen ruoka-aineen nauttimisen jälkeen kun taas IgG vasta-aineet voivat säilyä veressä useita viikkoja tai kuukausia.

Allergiat voivat aiheuttaa vakavampia oireita kuin ruokayliherkkyydet. Allergiset reaktiot voivat olla jopa hengenvaarallisia (anafylaktinen reaktio). Tavallisia allergisia oireita ovat aivastelu, nenän vuotaminen, kutina, ihottuma, pahoinvointi, ripuli ja oksentelu. Ruokayliherkkyyden tavallisia oireita ovat mm. päänsärky, migreeni, turvotus, väsymys ja suolistovaivat. Toisin kuin allergioista useimmista ruokayliherkkyyksistä voidaan päästä eroon välttämisdieetin avulla.

Ruokayliherkkyydet ovat selkeästi yleisempiä kuin ruoka-allergiat. Allergioista kärsii arviolta joitakin prosentteja väestöstä kun taas ruokayliherkkyyksiä voidaan todeta melkein puolella väestöstä.